Açaí fruit production and carbon stock in managed plantations in Southeast of Roraima
DOI:
https://doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v14i0.5849Palavras-chave:
Amazonia. Euterpe oleraceae Martius. Biomass. Forest carbon.Resumo
The quantification of the carbon stock present in fruits and residues from the manufacture of açaí pulp provides an estimate of the contribution of these key-species to the Amazonian ecosystem to maintain the Earth’s climatic balance. Thus, this work aimed to evaluate the production and carbon stock, based on factor 0.5, developed by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), present in açaí (Euterpe oleraceae M.) “BRS-Pará”, in managed plantations in São João da Baliza, Roraima. Allometric models were adjusted to estimate the carbon stock present in the fruits, bunches, and total (bunch and fruits) of açaí in terms of height and root collar diameter, a variable easily measured in the field. The production of açaí fruits and the forest carbon stock were higher in the managed planting with restriction thinning of only one remaining stem (single) about managed planting with thinning and clump conduction (average of three stipes). Therefore, both plantations provided a large production of açaí pulp with good economic yield and increased forest carbon stock per hectare.Downloads
Publicado
Edição
Seção
Licença
Declaro em meu nome e em nome dos demais autores que aqui represento no ato da submissão deste artigo, à REVISTA AGRO@MBIENTE ON-LINE que: • 1. O conteúdo do artigo é resultado de dados originais e não publicados ou submetidos a outros periódicos. • 2. Além do autor principal, todos os co-autores participaram suficientemente do trabalho para tornar públicas as respectivas responsabilidades pelo conteúdo. • 3. Em caso de aceitação do artigo, os autores concordam que os direitos autorais a ele referentes se tornarão propriedade exclusiva da Revista Agro@mbiente On-line, vedada qualquer reprodução, total ou parcial, em qualquer outra parte ou meio de divulgação, impressa ou eletrônica, sem que a prévia e necessária autorização seja solicitada e que, se obtida, devem constar os agradecimentos à Revista Agro@mbiente On-line do Centro de Ciências Agrárias/UFRR.