Production of annatto seedlings on substrates based on decomposed babassu stem

Autores/as

  • Taciella Fernandes Silva Graduanda do curso de agronomia na Universidade Federal do Maranhão
  • Klayton Antonio do Lago Lopes Graduando do curso de agronomia na Universidade Federal do Maranhão
  • Igor Alves da Silva Graduando do curso de agronomia na Universidade Federal do Maranhão
  • Janaiane Ferreira dos Santos Graduanda do curso de agronomia na Universidade Federal do Maranhão
  • Hosana Aguiar Freitas de Andrade Mestranda da Universidade Federal do Ceará
  • Raissa Rachel Salustriano da Silva-Matos Professora Adjunta da UFMA

DOI:

https://doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v14i0.6090

Palabras clave:

Attalea speciosa Mart. Bixa orellana L. Alternative substrates.

Resumen

Annatto (Bixa orellana L.) is an important species for several sectors, industrial, food, landscape, among others, which uses parts of the plant or the entire plant. It is an underresearched species, although it has significant economic value for small-scale farmers. The substrate is one of the sources that directly influence the production of a perennial species that need to present good characteristics to ensure a quality seedling. Therefore, the aim was to evaluate the babassu stem decomposed in the formulation of substrates for the production of annatto seedlings. The study was carried out a shading screen with 75% permeability to light. The experiments were conducted in a completely randomized design, with four replications. The treatments consisted of substrates based on babassu stem decomposed (BSD), in the following proportions: S0: 100% soil; S20: 20% BDS + 80% soil; S40: 40% BDS + 60% soil; S60: 60% BDS + 40% soil; S80: 80% BDS + 20% soil; S100: 100% BDS. At 90 days after sowing (DAS), an evaluation of seedling growth variables was performed. A difference was found between the procedures for all the variables analyzed. There was a difference between treatments for all variables analyzed. The substrate constituted of 60% babassu stem decomposed is the most appropriate for the production of taller annatto seedlings.

Biografía del autor/a

Raissa Rachel Salustriano da Silva-Matos, Professora Adjunta da UFMA

Possui qualificação em Laboratorista (2003), em Supervisão de Qualidade e Produção (2003) e Curso Técnico em Alimentos (2004) pelo Senai-Pe, graduação em Biologia pela Universidade de Pernambuco (2009), Especialização em Gestão Ambiental pela Faculdade Montenegro (2010) e Mestrado em Agronomia (Solos e Nutrição de Plantas) pela Universidade Federal do Piauí (2012), com bolsa do CNPq. Atualmente é Doutoranda pelo Programa de Pós-Graduação em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba, com bolsa da CAPES. Foi bolsista do CNPq na modalidade de Iniciação Tecnológica Industrial (ITI A-A) e do projeto "Produção Integrada de Frutas" da Embrapa Semi-Árido. Integrou a equipe técnica dos projetos: "Produção Integrada de Manga", "Produção Integrada de Uva para Vinho" e "Introdução e Avaliação de Culturas Alternativas para as Áreas Irrigadas do Semi-Árido Brasileiro".

Publicado

26/05/2020

Número

Sección

Original Scientific Article