The influence of calyx maturation stage and types of packaging on the germination of goldenberry seeds

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v14i0.6286

Keywords:

Germination speed. Seed propagation. Packaging.

Abstract

Studies of the optimum harvest time for obtaining seeds for the sexual propagation of the goldenberry are essential to help maintain seed viability. This study aimed to determine the optimum harvest time for the goldenberry based on the calyx maturation stage and viability of stored seeds. The design was completely randomized a in factorial design (5 x 3), with three replications. The treatments consisted of a combination of five calyx maturation stages, assessed based on color (green, green-yellow, greenish-yellow, yellow, brownishyellow), and three types of packaging: Kraft paper bags, plastic bags, and glass. The seeds were removed from the fruit and stored at the same temperature and shade conditions for 120 days. Based on the results of the 21-day germination test, it is recommended that goldenberry seeds should be obtained from fruit with a green-yellow to brownish-yellow calyx. All the packaging types analyzed by this study are recommended for the storage of goldenberry seeds obtained from fruit with a green-yellow to brownish-yellow calyx for a 120-day storage period.

Author Biographies

Érica Duarte Silva, Professora de Ensino de Ciências e Biologia da Universidade Federal do Espírito Santo (UFES).

Pós-Doutorado, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, UFRGS, Brasil. Doutorado em Botânica, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, UFRGS, Brasil. Mestrado em Botânica, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Brasil.

Gleison Oliosi, Mestrado em andamento em AGRICULTURA TROPICAL, Universidade Federal do Espírito Santo, UFES, Brasil.

Engenheiro Agrônomo, formado pela Universidade Federal do Espírito Santo (2014). Técnico em Agropecuária pela Escola Família Agrícola de Boa Esperança.

Jalille Amim Altoé, Professora da Universidade Federal do Espírito Santo na Área-subárea: Agronomia/Fitotecnia e Fruticultura.

Pós-Doutorado, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, UENF, Brasil. Doutorado em Produção Vegetal, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, UENF, Brasil. Mestrado em Produção Vegetal, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, UENF, Brasil.

Larissa Andreata Sesquim, Especialização em andamento em MBA em Gestão do Agronegócio, Centro Universitário Leonardo da Vinci, UNIASSELVI, Brasil.

Graduação em Agronomia, Universidade Federal do Espírito Santo, UFES, Brasil.

Published

14/09/2020

Issue

Section

Technical Note