GOOD HANDLING PRACTICES, HYGIENIC-SANITARY CONDITIONS AND MINERAL COMPOSITION OF SURURU (Mytella falcata) SOLD IN STREET MARKETS IN ALAGOAS, BRAZIL
Keywords:
Bioindicators, Lead, Toxic metal, Bivalve mollusks, SeafoodAbstract
The present study aimed to carry out a diagnosis of good handling practices (GHP), hygienic-sanitary conditions and concentrations of minerals in sururu (Mytella falcata) marketed in the street markets of the municipalities bordered by the lagoons that make up the Mundaú-Manguaba Estuarine-Lagoon Complex (MMELC) in dry and rainy season. A checklist was used to assist in the classification of the markets as to the compliance with the guidelines provided for by RDC No. 216/2004 – ANVISA. To investigate the minerals, samples were collected from all points of sale found, totaling 33 samples in the two research periods. The concentrations of iron (Fe), copper (Cu), manganese (Mn) and zinc (Zn) were analyzed using the atomic absorption spectrophotometry technique, and the concentration of lead (Pb) was analyzed according to specific protocol (SMEWW). With the application of the checklist, it was possible to classify the hygienic-sanitary conditions in all markets visited as unsatisfactory. As for the microminerals, regardless of the collection period, iron had the highest concentrations in all samples, surpassing, in overall means, by more than fifteen times the detected concentrations of copper, manganese and zinc. Regarding the toxic metal lead, the samples were within the limits allowed in bivalve mollusks. The results obtained with this study confirm the importance of sururu for countless families who sell it in street markets and reinforce the need for a joint effort of both vendors and those responsible for managing these spaces to provide the population of these localities with a favorable environment for food marketing.
References
AECID. Agência Espanhola de Cooperação Internacional para o Desenvolvimento. Diagnóstico propositivo da pesca e aquicultura. Estado de Alagoas. 259p., 2008.
ALMEIDA, M. D.; PENA, G. L. P. Feira livre e risco de contaminação alimentar: estudo de abordagem etnográfica em Santo Amaro, Bahia. Revista Baiana de Saúde Pública, v. 35, n. 1, p. 110-127, 2011.
ALMEIDA, P. C.; MORALES, B. F. Análise das condições microbiológicas e higiênico-sanitárias da comercialização de pescado em mercados públicos de Itacoatiara, Amazonas, Brasil. Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 3, p. 32247-32269, 2021.
AN, Y.; LI, S.; HUANG, X.; CHEN, X.; SHAN, H.; ZHANG, M. The Role of Copper Homeostasis in Brain Disease. International Journal of Molecular Sciences, v. 23, n. 22, p. 13850-13872, 2022.
ANA. Agência Nacional das Águas. Plano de Ações e Gestão Integrada do Complexo Estuarino-Lagunar Mundaú-Manguaba (CELMM). Brasília-DF. 124p., 2006.
BEZERRA, E. J. G.; SILVA-NETO, E. V. Imaginário Sururu: Um patrimônio a contrapelo. Rosa dos Ventos, v. 6, n. 1, p. 96-116, 2014.
BRASIL. Ministério da Saúde (MS). Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). RDC nº 216, de 15 de setembro de 2004. Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Diário Oficial da União. Brasília-DF, 2004.
BRASIL. Ministério da Saúde (MS). Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). RDC nº 269, de 22 de setembro de 2005. Regulamento Técnico sobre a Ingestão Diária Recomendada (IDR) de proteína, vitaminas e minerais. Diário Oficial da União. Brasília-DF, 2005.
BRASIL. Ministério da Saúde (MS). Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). RDC nº 42, de 29 de agosto de 2013. Regulamento Técnico MERCOSUL sobre Limites Máximos de Contaminantes Inorgânicos em Alimentos. Diário Oficial da União. Brasília-DF, 2013.
BRASIL. Ministério da Saúde (MS). Portaria de Consolidação nº 5, de 28 de setembro de 2017. Consolidação das normas sobre as ações e os serviços de saúde do Sistema Único de Saúde. Diário Oficial da União. Brasília-DF, 2017.
BRUSCA, R. C.; BRUSCA, G. J. Invertebrados. [Tradução de Invertebrates, 2nd ed., Sunderland, MA: Sinauer Associates, 2003, por Alvaro Esteves Migottoet al.]. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan. 1012p., 2007.
CAPISTRANO, D. L.; GERMANO, P. M. L.; GERMANO, M. I. S. Feiras livres do município de São Paulo sob o ponto de vista legislativo e sanitário. Higiene alimentar, v. 18, n. 116/117, p. 37-42, 2004.
CORREIA, L. G. C. S.; FRAGOSO JR, C. R. Zoneamento da produção de sururu (Mytella falcata) no CELMM através de um modelo matemático. In: WORLD WATER CONGRESS, 14. Anais... Porto de Galinhas, 2011.
CORREIA, L. T. A.; VEIGA, G. R. S.; SANTOS, T. M. M.; CAVALCANTE, C. G.; SAWAYA, A. L.; FLORÊNCIO, T. M. M. T. Eficácia do sururu (Mytella falcata) na recuperação de crianças desnutridas, moradoras de favelas de Maceió, Alagoas. Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil, v. 18, n. 1, p. 223-229, 2018.
COUTINHO, M. K.; ASSAD, L. T.; NORMANDE, A. C. L.; BRANDÃO, T. B. C. Cada Lata: A Extração do Sururu na Lagoa Mundaú - Alagoas. Brasília: IABS. 97p., 2014.
CROVATO, S.; PINTO, A.; ARCANGELI, G.; MASCARELLO, G.; RAVAROTTO, L. Risky behaviours from the production to the consumption of bivalve molluscs: Involving stakeholders in the prioritization process based on consensus methods. Food Control, v. 78, n. 1, p. 426-435, 2017.
FERREIRA, E. M.; LOPES, I. S.; PEREIRA, D. M.; RODRIGUES, L. C.; COSTA, F. N. Qualidade microbiológica do peixe serra (Scomberomerus brasiliensis) e do gelo utilizado na sua conservação. Arquivos do Instituto Biológico, v. 81, n. 1, p. 49-54, 2014.
FERREIRA, F. L. A.; CALIL, E. M. B.; SILVA, C. M. Qualidade do gelo utilizado na conservação do pescado comercializado em três feiras livres do município de São Bernardo do Campo, SP. Higiene Alimentar, v. 27, n. 3, p. 80-84, 2013.
FREIRE, J. L.; SILVA, B. B.; SOUZA, A. S. Aspectos econômicos e higiênico-sanitários da comercialização do pescado no município de Bragança (PA). Biota Amazônia, v. 1, n. 2, p. 17-28, 2011.
GIAMPIETRO, A.; REZENDE-LAGO, N. C. M. Qualidade do gelo utilizado na conservação de pescado fresco. Arquivos do Instituto Biológico, v. 76, n. 3, p. 505-508, 2009.
GIL, A.; GIL, F. Fish, a Mediterranean source of n-3 PUFA: benefits do not justify limiting consumption. British Journal of Nutrition, v. 113, n. 2, p. 58-67, 2015.
GOMES, P. R. B.; LISTON, M. S.; SILVA, J. C.; OLIVEIRA, R. W. S.; LOUZEIRO, H. C.; FONTENELE, M. A.; PAULA, M. L.; NASCIMENTO, A. R.; MOUCHREK FILHO, V. E. Estudo da composição química e aplicação do óleo essencial Origanum vulgare L. como agente antibacteriano em sururu (Mytella charruana) in natura. Revista Virtual de Química, v. 11, n. 6, p. 1693-1711, 2019.
GRILLO, A. C.; GUEDES, I. M. S.; NICOLAI, J. C.; FERNANDEZ, W. S. Importância e atuação dos sais minerais no organismo. Revista Científica Eletrônica de Enfermagem da FAEF, v. 4, n. 3, p. 1-11, 2020.
HIGINO, P. A. S.; JESUS, T. B.; CARVALHO, C. E. V.; TONIAL, L. S. S.; CALADO, T. C. S. Variação sazonal de mercúrio total em sururus (Mytella charruana, Orbigny, 1842) de uma laguna tropical, NE, Brasil. Revista Virtual de Química, v. 4, n. 4, p. 393-404, 2012.
KRANG, A. S.; ROSENQVIST, G. Effects of manganese on chemically induced food search behavior of the Norway lobster, Nephrops norvegicus (L.) Aquatic Toxicology, v. 78, n. 3, p. 284–291, 2006.
LIMA, E. D. S. Avaliação das concentrações de elementos inorgânicos potencialmente tóxicos presentes em águas e moluscos do complexo estuarino lagunar Mundaú/Manguaba: possível fonte de contaminação à saúde humana. Dissertação (Mestrado em Química e Biotecnologia). Universidade Federal de Alagoas. 83p., 2012.
LIPPS, W. C.; BAXTER, T. E.; BRAUN-HOWLAND, E. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. Standard Methods Committee of the American Public Health Association, American Water Works Association, and Water Environment Federation. Washington DC: APHA Press. 1796p., 2018.
LIRA, G. M.; MANCINI FILHO, J.; SANT'ANA, L. S.; TORRES, R. P.; OLIVEIRA, A. C.; OMENA, C. M. B.; SILVA NETA, M. L. Perfil de ácidos graxos, composição centesimal e valor calórico de moluscos crus e cozidos com leite de coco da cidade de Maceió-Al. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas, v. 40, n. 4, p. 529-537, 2004.
MACEIÓ. Secretaria Municipal do Trabalho, Abastecimento e Economia Solidária (SEMTABES). Mercados Públicos. Disponível em: <http://www.maceio.al.gov.br/semtabes/mercados-publicos-mercado-do-tabuleiro/>. Acessado em: 10 ago. 2020.
MACHADO, S. S.; CONRADO, L. A.; SILVA, G.; BLANCO, A. J. V. Avaliação do perfil higiênico-sanitário dos estabelecimentos comerciais e manipuladores de carne e derivados em feiras livres. Cadernos de Educação, Tecnologia e Sociedade, v. 2, n. 1, p. 53-56, 2010.
MOREIRA, F. R.; MOREIRA, J. C. Os efeitos do chumbo sobre o organismo humano e seu significado para a saúde. Revista Panamericana de Salud Pública, v. 15, n. 2, p. 119-129, 2004.
PALMEIRA, K. R.; CALIXTO, F. A.; KELLER, L. A.; MESQUITA, E. F. M. O sururu como produto de subsistência e renda da população ribeirinha, Brasil – Revisão da literatura. Semioses, v. 10, n. 3, p. 49-61, 2016.
PENHA, I. C. S.; GONÇALVES, C. G.; ROSA, R. M. S. S.; SILVA, F. E. R.; BICHARA, C. M. G. Microbiologia do gelo utilizado na conservação do pescado em um mercado municipal de Belém, PA. Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 9, p. 66713-66724, 2020.
PEREIRA, A. F.; MELO, P. G. S.; PEREIRA, J. M.; ASSUNÇÃO, A.; NASCIMENTO, A. R.; XIMENES, P. A. Caracteres agronômicos e nutricionais de genótipos de milho doce. Bioscience Journal, v. 25, n. 1, p. 104-112, 2009.
PRIETO, A.; ZULOAGA, O.; USOBIAGA, A.; BARTOLOMÉ, L.; FERNÁNDEZ, L. A.; ETXEBARRIA, N.; CIPRAIN, E.; ALONSO. A. Levels and spatial distribution of inorganic and organic contaminants in sediments along the Bilbao estuary. Marine Pollution Bulletin, v. 56, n. 12, p. 2094-2099, 2008.
RAINBOW, P. S. Trace metals concentrations in aquatic invertebrates: why and so what? Environmental Pollution, v. 120, n. 3, p. 497-507, 2002.
RAMOS, S. V. C. Avaliação da concentração de metais traço em ostra de mangue (Crassostrea rhizophorae Guilding, 1828), sururu (Mytella charruana D Orbigny, 1846) e sedimentos superficiais no estuário do Rio Formoso, Pernambuco. Dissertação (Mestrado). Programa de Pós-Graduação em Oceanografia, Universidade Federal de Pernambuco. 164p., 2011.
SANGIONI, L. A.; CADORE, G. C.; BOTTON, S. A.; VOGEL, F. S. F.; SILVA, E. R. A.; SMANIOTTO, H.; RATZLAFF, F. R.; VASCONCELLOS, J. S. P. Impactos do curso de boas práticas de manipulação de alimentos em estabelecimentos de serviços de alimentação de Santa Maria, Rio Grande do Sul. Veterinária e Zootecnia, v. 26, n. 1, p. 1-8, 2019.
SANTOS, G. B. M.; BOEHS, G. Metallic micronutrients in bivalve molluscs Crassostrea rhizophorae and Mytella guyanensis. Acta Brasiliensis, v. 5, n. 3, p. 103-107, 2021.
SANTOS, T. M. M.; SAWAYA, A. L.; SILVA, M. C. D.; SANTOS, A. F.; BARROS NETO, J. A.; FLORÊNCIO, T. M. M. T. Avaliação microbiológica e da concentração de vitamina A, ferro e zinco em preparações do molusco sururu (Mytella falcata). Demetra, v. 9, n. 3, p. 811-822, 2014.
SHARIF, R.; CHONG, E.; MENG, C. K. Human health risk assessment of heavy metals in shellfish from Kudat, Sabah. Malaysian Journal of Nutrition, v. 22, n. 2, p. 301-305, 2016.
SILVA, D. F.; SILVA, D. F.; SOUSA, F. A. S. Degradação ambiental, ocupação irregular e manejo sustentável no Complexo Estuarino-Lagunar Mundaú/Manguaba, estado de Alagoas (AL). Engenharia Ambiental, v. 5, n. 3, p. 152-170, 2008.
SILVA, D. F.; SOUSA, F. A. S.; KAYANO, M. T. Avaliação dos impactos da poluição nos recursos hídricos da bacia do Rio Mundaú (AL e PE). Revista de Geografia, v. 24, n. 3, p. 210-223, 2007.
SILVA, M. L.; MATTÉ, G. R.; MATTÉ, M. H. Aspectos sanitários da comercialização de pescado em feiras livres da cidade de São Paulo, SP/Brasil. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 67, n. 3, p. 208-214, 2008.
SILVA, T. C. L.; FERREIRA, B. Levantamento da geodiversidade do Complexo Estuarino Lagunar Mundaú Manguaba, região metropolitana de Maceió, estado de Alagoas, nordeste do Brasil. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE GEOMORFOLOGIA, 12. Anais... Crato, 2018.
SILVA JUNIOR, A. C. S.; FERREIRA, L. R.; FRAZÃO, A. S. Avaliação da condição higiênico-sanitária na comercialização de pescado da feira do produtor rural do buritizal, Macapá-Amapá. LifeStyle Journal, v. 4, n. 1, p. 71-81, 2017.
SOUZA, B. S.; SANTOS, C. J. S.; SILVA, E. F.; SILVA, E. D. G. T.; SANTOS, K. T.; SILVA, M. P.; SANTOS, R. A. Feira livre de Rio Largo/AL, Brasil: origem, tradição e rupturas. Diversitas Journal, v. 5, n. 1, p. 1007-1028, 2020.
SOUZA, E. R. O.; PONTES, A. N. Mercados públicos da Cidade de Belém do Estado do Pará, Brasil: Inventário dos pescados comercializados e condições higiênico-sanitárias. Research, Society and Development, v. 9, n. 8, p. e647985971, 2020.
TAMANO, L. T. O.; ARAUJO, D. M.; LIMA, B. B. C.; SILVA, F. N. F.; SILVA, J. Socioeconomia e saúde dos pescadores de Mytella falcata da Lagoa Mundaú, Maceió-AL. Boletim do Museu Paraense Emílio Goeldi. Ciências Humanas, v. 10, n. 3, p. 699-710, 2015.
VARGAS, B. K.; PEROTTO, D. L.; CARDOSO, S. Avaliação das condições higiênico-sanitárias de bancas internas da 236ª Feira do Peixe de Porto Alegre-RS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25. Anais... Gramado, 2016.
WINTER, C.; MEDEIROS, L. B.; SERAFIM, A. L.; STANGARLIN-FIORI, L. Avaliação da implementação das boas práticas de manipulação em unidade de acolhimento institucional por meio de um programa de incentivo fiscal e capacitação. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 74, n. 1, p. 75-80, 2015.
YADA, M. M.; MELO, W. J.; MELO, V. P. Elementos-traço no solo, na planta e no grão de plantas de milho cultivadas em latossolos tratados com lodo de esgoto por 16 anos. Engenharia Sanitaria e Ambiental, v. 25, n. 2, p. 371-379, 2020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 REVISTA GEOGRÁFICA ACADÊMICA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A RGA é detentora dos direitos autorais publicados, não sendo permitido que o mesmo conteúdo seja publicado em demais periódicos.