Decomposition of green manure biomass in dystrophic Yellow Latosol in Piauí state, Brazil

Autores

  • Mauro Sergio Teodoro Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária http://orcid.org/0000-0002-0099-766X
  • Henrique Antunes de Souza Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Meio-Norte
  • Braz Henrique Nunes Rodrigues Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Meio-Norte/UEP Parnaíba
  • Francisco José de Seixas Santos Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Meio-Norte/UEP Parnaíba

DOI:

https://doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v13i0.5476

Palavras-chave:

Decomposition constant. Remaining dry biomass. Legumes. Plant residue. Half-life.

Resumo

Although most research demonstrates the importance of green manure, some aspects have yet to be elucidated. Thus, the present study aimed to determine the biomass decomposition pattern of plants used as green manure in dystrophic Yellow Latosol (coastal caatinga phase), under a dry megathermal climate, with a small water surplus. A completely randomized design was used, with nineteen treatments and four repetitions. The decomposition constant (k), remaining dry biomass and half-life (T1/2) of the residue after 120 days in the field were assessed. Cowpea, jack bean and sunflower (cv. Catissol and IAC Uruguai) are rapidly decomposing species with a half-life ranging from 98 to 112 days to decompose 50% of biomass. Dwarf pigeon pea, crotalária juncea, sorghum 1 and siratro are slow-decomposing species, with a 315 to 630-day half-life to decompose 50% of biomass. Both groups are recommended for intercropping because the decomposition rate of their plant residue is compatible with soil protection and nutrient supply, in addition to being sync with the nutrient requirements of cash crops.

Biografia do Autor

Mauro Sergio Teodoro, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Eng. Agrônomo, Analista, com especializações em Gestão, Perícia e Auditoria Ambiental; Agricultura Orgânica.

Henrique Antunes de Souza, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Meio-Norte

Eng. agrônomo, Dr., Atua nas seguintes áreas: manejo da fertilidade do solo; nutrição de plantas; uso de fertilizantes, corretivos, condicionadores, resíduos/subprodutos e compostos orgânicos; adubação e nutrição de grandes culturas, forrageiras e frutíferas; sistemas integrados, integração lavoura-pecuária-floresta.

Braz Henrique Nunes Rodrigues, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Meio-Norte/UEP Parnaíba

Eng. Agrícola, D.Sc. em Irrigação e Drenagem, Pesquisador em Manejo de Recursos Hídricos

Francisco José de Seixas Santos, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Meio-Norte/UEP Parnaíba

Eng. Agrônomo, Dr. em Engenharia Agrícola Pesquisador em Manejo de Recursos Hídricos

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Publicado

30/09/2019

Edição

Seção

Original Scientific Article